Vaškuoles UAB „WILARA“ gamina vaškuolių gamybos linija „Margarita-1“.
Gamybą galima suskirstyti į tris etapus: vaško lydymą ir sterilizavimą, vaškuolių suformavimą ir pakavimą.
Vaško lydymas ir sterilizavimas
Vaškuolės gaminamos tik iš 100% natūralaus vaško, kuris yra superkamas iš bitininkų arba atkeliauja keičiant vašką į vaškuoles. Superkamo ir keičiamo vaško natūralumas visada patikrinamas, negryno vaško nepriimame.
Žaliavinis vaškas sukraunamas į sterilizatorių. Vaškas įkaitinamas iki 110 °C, išlydomas ir verdamas, kol išgaruoja visas jame esantis vanduo. Šviežiai išlydytame vaške gali būti net iki 7–8% vandens, pastovėjusiame – 1–3%.
Tada iki 140 °C temperatūroje vaškas sterilizuojamas. Tokioje temperatūroje žūva visi vaške galintys būti bičių ligų sukėlėjai.
Sterilizuotas vaškas lėtai ataušinamas iki 72–80 °C. Auštant į dugną nusėda drumzlės, dulkės, kiti nešvarumai, kurie vėliau pašalinami.
Vandeniu aušinamas būgnas sukasi skysto vaško vonelėje. Ant būgno formuojasi vaško juosta, kuri ataušinama ir vyniojama į ritinį.
Nuo būgno vaško juosta nukreipiama į graviruotus valcus, kurie vaško juostoje suformuoja korio pradmenis.
Tuomet vaško plokštė supjaustoma reikiamo dydžio lapais.
Mūsų gaminamų plokštelių į kilogramą įeina 12,5 vnt. Bitininkams pageidaujant, galime gaminti ir storesnes, ir plonesnes vaškuoles. Storesnės plokštelės yra standesnės. Ypač pavasarį bitės iš jų korį pasiuva žymiai greičiau, nes panaudoja plokštelėse esantį vašką. Vakarų Europoje gaminamų plokštelių į kilogramą įeina apie 10.
Supjaustytos vaškuolės sveriamos ir pakuojamos po 5 ir 10 kg. Kad transportuojant apsaugotume plokšteles, į pakuotę iš apačios ir viršaus dedame gofro kartono padėkliukus ir vyniojame į storą popierių.
Komentarų nėra.